Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Συνέντευξή του Γιώργου Νικητιάδη στον «Sentra 103,3»

Τον σχεδιασμό για τη μαζική ανάπτυξη του αθλητισμού σε ολόκληρη την Ελλάδα, παρουσίασε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης σε συνέντευξή του στον «Sentra 103,3».
Ο κ. Νικητιάδης αναφέρθηκε στη δήλωσή του περί εφαρμογής του Καλλικράτη στον αθλητισμό, αλλά και στα προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή.
«Χριστιανικότερος των χριστιανών ο Μπάγεβιτς»
Αναλυτικά μίλησε:
Για την δήλωση του στα βραβεία του ΠΣΑΤ περί εφαρμογής του Καλλικράτη στον αθλητισμό: «Παρακολούθησα ένα δημοσίευμα και είτε εγώ δεν το διατύπωσα σωστά είτε δεν έγιναν επαρκώς αντιληπτά αυτά που είπα. Όταν έκανα την αναφορά ότι δεν μπορούμε να έχουμε κάθε χωριό και γήπεδο, κάθε πόλη και γυμναστήριο κτλ. η αναφορά μου συσχετιζόταν με το σύνθημα που χρησιμοποιούσε η δικτατορία και ήταν ένα σύνθημα που ήθελε να κοιμίσει τον λαό παρά να αναπτύξει τον αθλητισμό. Ήταν με την έννοια ότι εμείς δεν μπορούμε να έχουμε τέτοιου είδους συνθήματα και δεν είναι στις προθέσεις μας να κλείνουμε γήπεδα αλλά απεναντίας στις προθέσεις μας είναι να υπάρχει απόλυτη επάρκεια σε ότι αφορά τους χώρους εκγύμνασης σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Εμείς προσπαθούμε να καταγράψουμε όλους τους χώρους που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. Αυτό δυστυχώς που είναι αυτονόητο σε κάθε Ευρωπαϊκή χώρα σε εμάς δεν είναι. Δεν έχουμε διαμορφωμένο ένα αρχείο με ακρίβεια που να λέει πόσοι χώροι άθλησης υπάρχουν στην Ελλάδα. Αυτό είναι κάτι που δεν βοηθά στο να καταφέρεις να δημιουργήσεις όλη εκείνη την αθλητική υποδομή που απαιτείται για το σύνολο της χώρας. Θέλουμε να καταγράψουμε όλους τους χώρους όχι μόνο αυτούς που υπάγονται στο κράτος.
Θέλω να έχω το σύνολο της αθλητικής υποδομής από πλευράς εγκαταστάσεων. Αυτός είναι ο σχεδιασμός μας και θέλω να πιστεύω πως στο τέλος του επόμενου χρόνου θα έχουμε την ευχαρίστηση να ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα. Να δούμε μετά στο σύνολο της περιοχής ποιος είναι ο πληθυσμός της περιοχής που αθλείται. Να πούμε δηλαδή ότι αυτά έχει η χώρα μας και αυτά είναι τα συγκριτικά με τον μέσο όρο της Ευρώπης.
Αυτό είναι το πρώτο κομμάτι, το δεύτερο είναι να δούμε σε κάθε περιοχή ποιος είναι ο πληθυσμός που αθλείται και ποιος ο αριθμός που θα πρέπει να αθλείται. Έχω ετοιμάσει μια επιστολή να την στείλω στην στατιστική υπηρεσία η οποία κάνει την καινούρια της απογραφή να δεχθούν να προσθέσουν ένα ερώτημα για την ενασχόληση του κάθε πολίτη με τον αθλητισμό. Αυτά είναι στοιχεία που τα χρειαζόμαστε για να χαράξουμε πολιτική.
Ήρθε κάποιος και μου είπε ότι θέλει να κάνει γήπεδο στις Σπέτσες. Πώς θα το κάνουμε στις Σπέτσες; Έχει κόσμο στις Σπέτσες; Με ποιο άθλημα ασχολούνται; Βεβαίως και να το δούμε αλλά να ερευνήσουμε πρώτα τον χώρο. Σαφέστατα πρέπει η Πολιτεία από το υστέρημα της να δώσει χρήματα γιατί έναν προϋπολογισμό τον έχουμε. Θα πρέπει λοιπόν να τα δώσουμε αλλά να τα δώσουμε με πολύ μελέτη, με πολύ φειδώ και με σωστές παρεμβάσεις που θα επιδιώκουν να αναδεικνύουν τον χώρο και όχι τον πολιτικό. Ο στόχος ο δικός μας θα πρέπει να είναι η υγιής ανάπτυξη του αθλητισμού και όχι οι πολιτικές φιλοδοξίες του οποιουδήποτε».
Για τους χώρους που κλείνουν και τα προβλήματα που υπάρχουν: «Έγινε μια τοποθέτηση στον χώρο του πολιτισμού στο κοινοβούλιο από την συνάδελφο μου του ΚΚΕ την κυρία Κανέλλη, έθεσε τις ανεπάρκειες που υπάρχουν στον χώρο του πολιτισμού και κατέληξε στο ότι μπορούμε να στερηθούμε πολλά αλλά δεν έχουμε την πολυτέλεια να στερηθούμε την μουσική, το τραγούδι και τον πολιτισμό. Εγώ λέω ότι δεν μπορούμε να στερηθούμε και τον αθλητισμό. Πάντοτε και στις πιο δύσκολες στιγμές ο Έλληνας έβρισκε πάντοτε τον τρόπο να ασχοληθεί με τον αθλητισμό. Στο τέλος σε εμάς στο ΠΑΣΟΚ είναι θέση μας ότι ο αθλητισμός είναι μέρος της ποιότητας της ζωής του Έλληνα πολίτη.
Έχουμε τα κονδύλια, απλά πρέπει να προσέξουμε πως θα τα διαχειριστούμε. Πήγα στην Κύπρο και είχα την χαρά να συνομιλήσω με τον Γραμματέα του Κυπριακού αθλητισμού και τον ρώτησα αν έχουν δορυφόρους λογαριασμούς και μου απάντησε πως ναι βεβαίως έχουν. Ο δορυφόρος λογαριασμός είναι ένα σύστημα μηχανογραφικό και στατιστικό μέσα από το οποίο θα μπορείς να υπολογίζεις το κόστος και την ωφέλεια για κάθε πράξη σου. Εμείς λοιπόν αυτό το πράγμα που είναι στοιχειώδες σε όλες τις χώρες πρέπει να το ξεκινήσουμε. Εγώ έχω βάλει στα σκαριά την διαδικασία αυτή και έχω συζητήσει με τον κύριο Μπιτσαξή και περιμένουμε από το νέο έτος να βάλουμε τέτοιου είδους προγράμματα ώστε να γνωρίζουμε πως και που διαθέτουμε τα χρήματα».
Για τα κολυμβητήρια της Θεσσαλονίκης που είναι κλειστά: «Μου έθεσε ερώτημα ο κύριος Ιωαννίδης. Εμείς τα λεφτά τα στείλαμε, η προηγούμενη διοίκηση αντί να φροντίσει να πάρει τα χρήματα ώστε να τα κατανείμει με τον τρόπο που όφειλε και να κράτα το κολυμβητήριο ανοιχτό, τα άφησε με αποτέλεσμα να γίνει κατάσχεση από εργαζομένους που τους οφειλόταν χρήματα από το 2008. Αυτό το είπα στον κύριο Ιωαννίδη γιατί αυτός ήταν τότε Υφυπουργός.
Σωστά έκαναν οι εργαζόμενοι και πήραν τα χρήματα αλλά θα έπρεπε και η διοίκηση να φροντίσει να πάρει τα χρήματα ώστε να λειτουργήσει το κολυμβητήριο γιατί πρώτα πρέπει να έχουμε και μετά να μοιράσουμε. Άμα δεν έχουμε κολυμβητήριο δεν θα έχουμε και εργαζόμενους στο κολυμβητήριο αύριο-μεθαύριο. Αυτή την στιγμή υπάρχει μια αταξία μια απογοήτευση γενική που δεν εστιάζεται μόνο στον χώρο του αθλητισμού. Ο Έλληνας δεν έχει μάθει εύκολα στο να μαζεύει. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε όλα αυτά τα σκληρά και επώδυνα μέτρα».
Για τα κίνητρα προς τους αθλητές: «Επειδή δεν έχουμε εξαγγείλει κάτι συγκεκριμένο ακόμη, θα ήθελα να έχουμε μια ολοκληρωμένη και πολύ σχεδιασμένη πρόταση και θέση, πριν πω οτιδήποτε άλλο. Απόφαση μας είναι να υπάρξουν τα κίνητρα που θα πρέπει να υπάρχουν και να είναι ικανοποιημένοι όλοι οι αθλητές και από τον τρόπο που θα παίρνουν την άδεια τους και από τον τρόπο που θα παίρνουν τις αποζημιώσεις τους. Όλα αυτά για να γίνουν απαιτούν μια συνολική πολιτική παρέμβαση. Πρέπει να δούμε αν λειτουργούν όλα σωστά και που πάνε τα χρήματα. Προσπαθούμε μαζί με τον κύριο Σεβαστή. Είναι στις προθέσεις μας να βρούμε τρόπο να δοθούν τα κίνητρα που θα πρέπει να δοθούν και αυτό θα εξαγγελθεί μέσα στον Ιανουάριο με πολύ συγκεκριμένο τρόπο».
Για την υπόθεση Μπάγεβιτς και την δήλωση ότι θα βρεθούν οι ένοχοι άμεσα: «Αυτό διατυπώθηκε με την αναμονή ότι θα ήθελε ο κύριος Μπάγεβιτς να κάνει μήνυση και δεν θα ήθελε να φανεί ο χριστιανικότερος των χριστιανών. Το συνολικό είναι το θέμα της βίας στους αθλητικούς χώρους. Αν έχουμε τον κύριο Μπάγεβιτς να μην κάνει μήνυση δεν βοηθά τον αθλητισμό αλλά είναι δικαίωμά του. Κανένας δεν βοηθά τον αθλητισμό όταν λέει ότι δεν επιθυμώ να διωχθούν οι δράστες».
Για το φαινόμενο της βίας: «Το ζήτημα της βίας συνολικά προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε. Εγώ στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου που έδωσα στην ΓΓΑ αναφερόμενος στα στατιστικά στοιχεία που είχαμε απ' την αστυνομία με βάση τα οποία τα περιστατικά βίας ήταν πολύ λιγότερα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, είπα τι δεν πρέπει να μας λέει τίποτα αυτό και να μην εφησυχάζουμε. Δεν έχουμε το δικαίωμα να αρχίζουμε να χαιρόμαστε γιατί έχουμε μικρότερο αριθμό περιστατικών, απεναντίας αυτό που επιβάλλεται είναι να είμαστε σε επιφυλακή.
Έχουμε μια μεγάλη καθυστέρηση σε ότι αφορά το νομοσχέδιο για τον αθλητισμό και θα έρθει μέσα στον Φεβρουάριο το αργότερο στο κοινοβούλιο. Νομίζω οτι η βούληση είναι εκφρασμένη. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να υπάρχει ο τρόπος υλοποίησης. Καθιερώσαμε το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Πρέπει να έχουμε λοιπόν και το νομοθετικό πλαίσιο γιατί όσοι πέρασαν από τα δικαστήρια είδατε κανέναν να τιμωρείται προς παραδειγματισμό των υπολοίπων;».
Ολόκληρη η ραδιοφωνική συνέντευξη εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: