Έξι χρόνια, μια... αιωνιότητα! Η χώρα που πριν από έξι χρόνια διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία την μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, βρίσκεται πλέον στο χείλος της οικονομικής καταστροφής και ο αθλητισμός πληρώνει ένα μεγάλο κόστος.
Η Ελλάδα, λοιπόν, έφτασε σε σημείο να μην μπορεί να στηρίξει οικονομικά τους μεγαλύτερους αθλητές της, αυτούς στους οποίους στηρίζεται για τα μετάλλια. Και για τον λόγο αυτό η ΕΟΕ ζήτησε την βοήθεια της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.
Το ζήτημα ήρθε στο φως με την... βοήθεια του πρακτορείου «Reuters», στο οποίο σχολίασε με δηλώσεις του το ζήτημα ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος.
«Εξήγησα την κατάσταση στον επικεφαλής του αθλητισμού Ζακ Ρογκ, του είπα πως η κυβέρνηση σταμάτησε τη χρηματοδότηση. Έγινε κατανοητό και καταφέραμε να πάρουμε μια χρηματοδότηση για τους κορυφαίους αθλητές μας. Είναι μία τεράστια ώθηση για αυτούς. Δεν είναι τόσο τα ποσά που παίρνουν, αλλά η ηθική υποστήριξη που λαμβάνουν», είπε αρχικά.
Και συνέχισε: «Είχαμε συμφωνία με την κυβέρνηση για συνολική χρηματοδότηση 30 εκατομμυρίων ευρώ σε αυτά τα τέσσερα χρόνια. Το 2009 λάβαμε 8 εκατομμύρια, αλλά φέτος μηδέν λόγω των οικονομικών δυσκολιών. Θα το χαρακτήριζα ως αδιαφορία της Πολιτείας για τους κορυφαίους αθλητές», πρόσθεσε, εξαπολύοντας με σικ τρόπο την επίθεσή του.
Οσο για την στάση του την επόμενη χρονιά:
«Τα ποσά που λάβαμε από τη ΔΟΕ δεν είναι τεράστια, αλλά είναι σημαντικά στην προετοιμασία των αθλητών για το 2012. Η μεγάλη ανησυχία είναι πως δεν ξέρουμε τι θα γίνει του χρόνου. Η ΔΟΕ συμφώνησε να μας βοηθήσει τώρα, αλλά δεν είναι η λύση του προβλήματος».
Σχετικά με τις περικοπές των προνομίων, συμπλήρωσε:
«Οι αθλητές κορυφής αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην Ελλάδα. Σε κάποιες περιπτώσεις, παλιότερα, έμπαιναν σε Πανεπιστήμια ή έπαιρναν δουλειές στο Δημόσιο. Αυτά τα προνόμια δεν κόστιζαν χρήματα στο κράτος και πλέον έχουν εξαφανιστεί, με συνέπεια να πληγώνουν τους αθλητές.
Νομίζω πως τα αποτελέσματα θα φανούν τα αμέσως επόμενα χρόνια. Πολλοί αθλητές δεν βρίσκουν κέρδη στη συμμετοχή τους, ειδικά όταν βλέπουν αυτά τα πράγματα να συμβαίνουν. Αντιθέτως, οι περισσότεροι αναζητούν αλλού το επαγγελματικό τους μέλλον, ή να τελειώσουν τις πανεπιστημιακές σχολές τους».
Τέλος, αναφέρθηκε και στον ΟΠΑΠ, από τον οποίο περιμένει απάντηση για τις επιχορηγήσεις: «Σπονσοράρει τόσες ποδοσφαιρικές ομάδες, ακόμη και χαμηλότερων κατηγοριών. Επομένως, από την πλευρά του πρεστίζ, ελπίζω πως θα λάβουν υπόψη ότι τίποτα δεν μπορεί να τους κάνει περισσότερο περήφανους από τους Έλληνες αθλητές κορυφής».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου