O Υφυπουργός Πολιτισμού αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Νικητιάδης προανήγγειλε κατά την βράβευση των κορυφαίων της χρονιάς, τον αθλητικό «Καλλικράτη». Σήμερα το sday.gr αποκαλύπτει τα σχέδια της Πολιτείας για συνένωση των αθλητικών ομοσπονδιών.
Τα λόγια του Υφυπουργού Πολιτισμού ασφαλώς και δεν ικανοποίησαν κανέναν από τους εκπροσώπους των αθλητικών ομοσπονδιών που ήταν στην εκδήλωση στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ο κ. Νικητιάδης αναφέρθηκε στην εφαρμογή του «Καλλικράτη» και στον αθλητισμό, ξεκινώντας από τις ομοσπονδίες και συνεχίζοντας με τα σωματεία και τα γήπεδα!
Το sday.gr σήμερα αποκαλύπτει τα πρώτα σχέδια για την εφαρμογή του αθλητικού «Καλλικράτη» στις ομοσπονδίες, παρότι η εφαρμογή του είναι ακόμα στο στάδιο των ζυμώσεων... Καταρχήν, επειδή δεν είναι ακόμα έτοιμος ο σχετικός νόμος, δεν πρόκειται να γίνουν ανακοινώσεις άμεσα, αλλά θα περάσει τουλάχιστον το πρώτο δίμηνο του 2011 για να έχουμε χειροπιαστά στοιχεία για το τι «μέλλει γενέσθαι».
Ετσι οι ανακοινώσεις των επιχορηγήσεων προς τις αθλητικές ομοσπονδίες, θα γίνουν κανονικά στην αρχή της χρονιάς, μειωμένες κατά 20% και 25% όπως άλλωστε έχει ανακοινώσει εδώ και καιρό η Πολιτεία, μέσω του γγΑ Παναγιώτη Μπιτσαξή, αλλά και του κ. Νικητιάδη. Αυτό που ήθελε να πετύχει η αθλητική ηγεσία, ήταν να συνενώσει ομοσπονδίες κάτω από την ίδια στέγη και τον ίδιο τίτλο, δηλαδή για παράδειγμα η κωπηλασία, το κανόε καγιάκ και η ιστιοπλοϊα να ενωθούν στην ομοσπονδία θαλάσσιων αθλημάτων! Η αρχική σκέψη βέβαια χτύπησε σε... τοίχο και φανέρωσε μάλιστα και ασχετοσύνη, καθώς ούτε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θα το επέτρεπε, ούτε και οι Διεθνείς Αθλητικές Ομοσπονδίες, που θα προχωρούσαν ακόμα και σε αποκλεισμό της χώρας από τους κορυφαίους αθλητικούς αγώνες.
Κάτι που πήγε να γίνει πριν από κάποια χρόνια, επί Υφυπουργίας Ορφανού με την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, όταν η παρέμβαση της Πολιτείας στην λειτουργία της, κόντεψε να στοιχίσει στον αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες διοργανώσεις! Από την στιγμή λοιπόν, που δεν κατέστη δυνατό να εφαρμοστεί αυτή η σκέψη, η δεύτερη απόφαση της αθλητικής ηγεσίας είναι να γίνει συνένωση των ομοσπονδιών, αλλά να διατηρήσει η καθεμία την ονομασία της και την νομική υπόσταση. Αυτή η συνένωση θα προχωρήσει με άλλες διαδικασίες, όπως για παράδειγμα η κοινή έδρα και οι κοινές δράσεις.
Η αθλητική ηγεσία θεωρεί αδιανόητο να είναι διασκορπισμένες οι ομοσπονδίες στις τέσσερις γωνίες της Αθήνας, όταν για παράδειγμα μπορούν τα βαριά αθλήματα να ενωθούν κάτω από την ίδια στέγη, για παράδειγμα στο κλειστό γυμναστήριο των Ανω Λιοσίων και η κωπηλασία και το κανόε καγιάκ, στο Δέλτα του Φαλήρου, μαζί με την ιστιοπλοϊκή ομοσπονδία. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με κοινούς χώρους προπόνησης και αγώνων, ώστε να αποφευχθούν τα περιττά έξοδα.
Η κοινή στέγαση θα βοηθήσει και στην περικοπή προσωπικού, όπως θεωρεί το Υπουργείο Πολιτισμού που θα πάρει τις τελικές αποφάσεις. Για παράδειγμα μπορεί να υπάρχει κοινό λογιστήριο, κοινό τηλεφωνικό κέντρο και κοινοί υπάλληλοι σε ομοσπονδίες με παρεμφερές αντικείμενο, όπως η ιππασία με το μοντέρνο πένταθλο (τα δύο αθλήματα με χρήση αλόγων), αλλά και ο ΣΕΓΑΣ (στίβος) ή η ΚΟΕ (κολύμβηση ) ή η Ποδηλασία με το Τρίαθλο , που περιλαμβάνει και τα τρία αυτά αθλήματα.
Το μοναδικό εμπόδιο σε αυτή την απόφαση, είναι η μετάταξη του πλεονάζοντος προσωπικού, καθώς οι ομοσπονδίες είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και δεν μπορεί να γίνει μετάταξη του σε άλλη θέση στο Δημόσιο. Ωστόσο η αθλητική ηγεσία θεωρεί ότι μπορεί να ξεπεράσει αυτό το πρόβλημα...Εκτός από την κοινή έδρα, θα αποφασισθούν και οι κοινές δράσεις, δηλαδή διοργάνωση κοινών αγώνων. Για παράδειγμα θα ανοίγει μία φορά ο Σχινιάς για τα πανελλήνια πρωταθλήματα κωπηλασίας και κανόε καγιάκ και όχι δύο, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.
Ετσι θα μειωθούν τα έξοδα για τις μεταβάσεις των ομάδων στους τόπους τέλεσης, για τους κριτές αλλά και όλο το προσωπικό που εργάζεται για την διεξαγωγή μιας συνάντησης, αργίες και με υπερωριακή απασχόληση. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η περικοπή δαπανών από τον αθλητικό «Καλλικράτη» σε πρώτη φάση, δηλαδή για το 2011, μπορεί να φτάσει τα δύο εκατομμύρια ευρώ. Υπάρχει η αισιοδοξία ότι το ποσό αυτό θα γίνει μεγαλύτερο το 2012, όταν προχωρήσει η εφαρμογή του σχεδίου και διαγνωσθούν οι πρώτες... αρρώστιες του!
Πλέον το θέμα είναι, πως θα υποδεχθούν οι αθλητικές ομοσπονδίες τον «Καλλικράτη», καθώς έχουν ακουστεί οι πρώτες φωνές διαμαρτυρίες. Ωστόσο το περιθώριο ελιγμών τους είναι πολύ μικρό, καθώς υπό την απειλή του Δ.Ν.Τ. έχουν περάσει στην χώρα μας, πολύ χειρότερα μέτρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου