Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Αλ. Τσιάβου: «Κάποιες φορές αναρωτιόμαστε αν αξίζει να συνεχίζουμε την προσπάθεια»

Η κορυφαία αθλήτρια της χρονιάς για το 2010 και παγκόσμια πρωταθλήτρια στην κωπηλασία είναι Ηπειρώτισσα και μιλά αποκλειστικά στον «Α»
Συνέντευξη στη Μαριάννα Λάζου
Με περισσότερα από 30 μετάλλια και παγκόσμιες διακρίσεις στο ενεργητικό της η Ολυμπιονίκης, Ηπειρώτισσα κωπηλάτης Αλεξάνδρα Τσιάβου αποτελεί μια από τις σημαντικότερες ελπίδες της Ελλάδας για μετάλλιο στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου το 2012.
Σε ένα δύσκολο και λιγότερο δημοφιλές άθλημα για τα δεδομένα της Ελλάδας, η Αλεξάνδρα Τσιάβου είναι ένα από τα λιγοστά παιδιά που παραμερίζουν τις δυσκολίες και αφοσιώνονται στην κωπηλασία. Ο πρωταθλητισμός απαιτεί πολλές προπονήσεις και μήνες μακριά από την οικογένεια και τους φίλους της. Όμως, η κωπηλασία δεν την έχει αφήσει παραπονεμένη, με μετάλλια σε Παγκόσμια και Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, αλλά και την έκτη θέση στην Ολυμπιάδα του Πεκίνου.
Τελευταία της επιτυχία η ανάδειξή της στην πρώτη θέση της κατηγορίας «Κορυφαία Ελληνίδα Αθλήτρια» του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικών Συντακτών. Και μάλιστα για δεύτερη συνεχή χρονιά! Η Αλεξάνδρα μίλησε στον «Α» για αυτή τη διάκριση, για την προετοιμασία της και για το όνειρο του ολυμπιακού μεταλλίου.
ΕΡ: Ποιες ήταν οι πρώτες σου σκέψεις όταν άκουσες το όνομά σου για την πρώτη θέση της ψηφοφορίας των μελών του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικών Συντακτών; 
ΑΠ: Χάρηκα παρά πολύ! Μαζί μου παρόντες στην εκδήλωση ήταν πολύ αγαπημένα πρόσωπα και ήθελα πολύ να φύγουμε χαρούμενοι. Τα κατάφερα τελικά!

ΕΡ: Περίμενες η διάκριση αυτή να έρθει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και μάλιστα σε ένα όχι ιδιαίτερα δημοφιλές άθλημα; Θεωρείς τυχαίο πως τις πρώτες θέσεις στην ψηφοφορία λάβατε πρωταθλητές αθλημάτων λιγότερο διαδεδομένων, όπως η κωπηλασία, η ενόργανη γυμναστική, το τζούντο και το πόλο;
ΑΠ: Η αλήθεια είναι ότι δεν το περίμενα γιατί δεν είχα προλάβει να το σκεφτώ! Δεν είχα ούτε δυο εβδομάδες που είχα επιστρέψει στην Ελλάδα μετά από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Νέα Ζηλανδία όταν έλαβα τηλεφώνημα για την υποψηφιότητα  μου στις τρεις πρώτες! Όσον αφόρα το ότι και οι τρεις πρωταθλήτριες ανήκουμε σε λιγότερο διαδεδομένα αθλήματα πιστεύω ότι δεν είναι τυχαίο! Αυτά είναι τα αθλήματα που πλέον στις μέρες μας ακμάζουν γιατί όλο και περισσότερος κόσμος στρέφεται στα εναλλακτικά και καθαρά αθλήματα! Λογικό το βρίσκω λοιπόν!

ΕΡ: Στις πρώτες σου δηλώσεις, καθώς και στην συνέντευξη τύπου με τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού και τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Κωπηλασίας, μετέφερες το παράπονο πολλών κωπηλατών για την απουσία διευκολύνσεων και προνομίων σε όσους ασχολούνται με την κωπηλασία σε επίπεδο πρωταθλητισμού. Πως είναι να αγωνίζεσαι κάτω από αυτές τις συνθήκες; 
ΑΠ: Πολλές φόρες δεν επικρατεί και το καλύτερο κλίμα μέσα στην ομάδα. Η διάθεση για υπερπροσπάθεια που μας ζητείτε συνεχώς στην προπόνηση πολλές φόρες απουσιάζει. Αρχίζουμε να αναρωτιόμαστε αν αξίζει να συνεχίζουμε την προσπάθεια ή αν είχαμε επιλέξει κάτι  άλλο, αν θα ήταν καλύτερα! Παρ’ όλα αυτά είμαστε θετικοί άνθρωποι και οι άνθρωποι γύρω μας στηρίζουν, για αυτό και συνεχίζουμε να τα καταφέρνουμε τόσο καλά!

ΕΡ: Είσαι αθλήτρια παγκόσμιου βεληνεκούς. Έχεις παρατηρήσει διαφορές σε επίπεδο προνομίων και διευκολύνσεων στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες;
ΑΠ: Το σύστημα που επικρατεί σε πολλές χώρες του εξωτερικού είναι εντελώς διαφορετικό! Η βοήθεια που τους δίνεται δεν είναι μόνο οικονομική. Οι αθλητές έχουν ουσιαστική βοήθεια από τις σπουδές τους μέχρι και την επαγγελματική τους αποκατάσταση πάνω σε αυτό που έχουν σπουδάσει, αφού ο πρωταθλητισμός δεν θεωρείται εμπόδιο αλλά εφόδιο για την σταδιοδρομία τους!

ΕΡ: Τι θα έλεγες σε νεότερους κωπηλάτες που μπροστά σε αυτές τις δυσκολίες αναγκάζονται να παρατήσουν τον πρωταθλητισμό; Στην Ήπειρο έχουμε, δυστυχώς, πολλά τέτοια παραδείγματα, νέων αθλητών που παρά τις διακρίσεις, αναγκάζονται να παραμερίσουν τον πρωταθλητισμό.
ΑΠ: Εγώ θα συμβούλευα όλα τα παιδιά εφόσον το θέλουν και αγαπούν αυτό που κάνουν να προσπαθήσουν να συνεχίσουν τον πρωταθλητισμό παράλληλα με τις σπουδές τους ακόμα και αν τον έχουν διακόψει όπως ακούω από πολλά παιδιά στην τελευταία τάξη του λυκείου! Στο πανεπιστήμιο έχεις τις περισσότερες φορές αρκετό χρόνο για όλα! Γιατί να το διακόψεις από τα δεκαοκτώ όταν μπορείς να το κάνεις άνετα μέχρι τα 24 που δεν έχεις τίποτα να χάσεις! Είσαι μόνο 24 όλος ο κόσμος είναι δικός σου δεν χρειάζεται απογοήτευση από τόσο νωρίς!

ΕΡ: Αρκετά με τα προβλήματα… Όλοι γνωρίζουμε πόσο δύσκολος είναι ο πρωταθλητισμός. Περιέγραψε μας τη δική σου καθημερινότητα, τις προπονήσεις κατά την προετοιμασία. Και αυτό αρκετά χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι σου, την οικογένεια και τους φίλους σου.
ΑΠ: Ξύπνημα, πρωινό, προπόνηση, ξεκούραση άλλη μια προπόνηση περίπου το απόγευμα και μετά πάλι ξεκούραση για την επόμενη μέρα! Σίγουρα η προπόνηση σε τέτοιο επίπεδο πρέπει να γίνεται κάτω από τη συνεχή παρακολούθηση των προπονητών της εθνικής ομάδας αλλά αυτό δεν είναι και το καλύτερο για μεγάλο χρονικό διάστημα! Πολλές φορές αισθάνομαι ότι δεν κουράζομαι το ίδιο στο σπίτι μου κάνοντας την ίδια προπόνηση! Οι φίλοι, το οικείο και προσωπικό περιβάλλον με ξεκουράζουν!

ΕΡ: Πόσα μετάλλια μετρά η προσωπική σου συλλογή και με πόσα θα ήσουν… ικανοποιημένη με βάση τον κόπο και την προετοιμασία που κάνεις;
ΑΠ: Αχ δεν ξέρω τον αριθμό, πραγματικά δεν τα έχω μετρήσει! Σίγουρα πάνω από τριάντα! Μέχρι στιγμής νιώθω πολύ ικανοποιημένη με την απόδοση μου αλλά στόχος μου είναι μέχρι το τέλος της καριέρας μου να καταφέρνω κάθε χρόνο να παίρνω μετάλλιο στις μεγάλες διοργανώσεις!

ΕΡ: Η Ολυμπιάδα του Λονδίνου απέχει λιγότερο από δύο χρόνια. Ποιοι είναι οι στόχοι που θέτεις για την κορυφαία αθλητική διοργάνωση; 
ΑΠ: Εφόσον με το καλό πάρουμε τι εισιτήριο για την μεγάλη διοργάνωση ο στόχος μας είναι ο πιο ψήλος! Το μετάλλιο είναι ένα όνειρο τόσο κοντά μας που ο στόχος πλέον είναι να το αγγίξουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: