Ο Πρωταθλητής Ευρώπης Γιάννης Χρήστου μιλάει στο Γιώργο Γεωργακόπουλο για την επιτυχία του και τις προοπτικές του
Η Ελλάδα είχε μια άλλη ισχυρή παρουσία στο Ευρωπαϊκό Κωπηλασίας Πρωτάθλημα στην Πορτογαλία, που τελείωσε στις 12 Σεπτεμβρίου, κερδίζοντας δύο χρυσά μετάλλια, με τον Γιάννη Χρήστου και Γιώργο Τζιάλλα την Αλεξάνδρα Τσιάβου και Χριστίνα Γιαζιτζίδου, καθώς και ένα αργυρό μετάλλιο με τους Στέργιο Παπαχρήστο, Γιάννη Τσίλη, Απόστολο και Νίκο Γκουντούλα.
Δεδομένου ότι οι Έλληνες κωπηλάτες ετοιμάζονται τώρα για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Ζηλανδία από 31 Οκτώβριου - 7 Νοέμβριου, ο Χρήστου μιλά για τη δική του καριέρα και την κατάσταση του αθλήματος της κωπηλασίας στην Ελλάδα.
Κατά τα τελευταία χρόνια η ελληνική κωπηλασία έχει γίνει κυρίαρχη δύναμη στην Ευρώπη. Πού αποδίδεις αυτή την πρόοδο;
Οφείλετε στη σκληρή δουλειά όλων μας μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα. Η ομοσπονδία προσέλαβε έναν Ιταλό προπονητή, Giovanni Postiglione, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία και γνώση και έχει εισαγάγει ένα νέο πρόγραμμα κατάρτισης για μας που μας βοήθησε.
Πόσο εύκολη ήταν η νίκη σας στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών στον τελικό στην Πορτογαλία;
Μπορεί να φαίνεται ως εύκολη, αλλά δεν ήταν. Τερματίσαμε τρία δευτερόλεπτα πριν από το ιταλικό πλήρωμα αλλά είχαμε εξαντληθεί! Ο Τζιάλλας και εγώ ήμασταν ένα νέο πλήρωμα, είχαμε μόλις λίγο περισσότερο από ένα μήνα προπόνησης μαζί. Ήταν μια νέα ιδέα που είχε ο Ιταλός προπονητής, φέρνοντας εμάς τους δύο μαζί στο τέλος Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου.
Τι περιμένετε από τον εαυτό σας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Νέα Ζηλανδία;
Πρώτα απ 'όλα θέλω να είμαστε καλά, να έχουμε καλή προετοιμασία, μαζί με τον Γιώργο στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα και θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Ένας μήνας και μισός είναι μεγάλο χρονικό διάστημα στην κωπηλασία. Θέλουμε να είμαστε ήρεμοι και ελπίζουμε για το καλύτερο. Εν τούτοις πιστεύω ότι η είσοδος στον τελικό στη Νέα Ζηλανδία είναι δυνατή.
Γενικά ό, τι μπορούμε να περιμένουμε από την ελληνική ομάδα στο Παγκόσμιο;
Η Αλεξάνδρα [Τσιάβου] και η Χριστίνα [Γιαζιτζίδου] είναι ένα πολύ καλό πλήρωμα που έχει στόχο το χρυσό μετάλλιο. Και θα το κατακτήσουν πιθανώς. Δεν ξέρω για τους άλλους, αλλά περιμένω περισσότερες εισόδους σε τελικούς.
Ποιός είναι ο απόλυτος προσωπικός στόχος σας; Ίσως ένα ολυμπιακό μετάλλιο;
Σίγουρα, ακριβώς όπως και για κάθε άλλο αθλητή. στόχος μου είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Λονδίνο, αλλά είναι σίγουρα ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι το καλοκαίρι του 2012.
Πόσο δύσκολο ήταν για σας να μεταβείτε από το διπλό στο μονό σκιφ, το 2008, σχεδόν εν μία νυκτί, όταν ο Γιάννης Τσάμης τιμωρήθηκε για αδίκημα ντόπινγκ;
Ήταν αναγκαίο, δεν υπήρχε χρόνος να προσαρμοστώ, έπρεπε να γίνει αμέσως. Είχα ήδη κάνει πολλή σκληρή δουλειά ως εκείνη τη στιγμή, και απλά έπρεπε να επικεντρωθώ στη μετάβαση από το διπλό στο απλό σκιφ. Για να είμαι ειλικρινής, αυτό με έκανε λίγο πιο επίμονο τότε και έχω ωφεληθεί από αυτό.
Υπάρχουν νεαρότεροι αθλητές στην Ελλάδα που θα μπορούσαν να γίνουν οι επόμενοι Χρήστου, Τζιάλλας κλπ;
Ναι, υπάρχουν πολλά αγόρια και κορίτσια στον αθλητισμό που είναι πολύ ελπιδοφόρα. Κοιτάξτε τα αποτελέσματα και τα μετάλλια που πήραν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων και στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων αυτό το καλοκαίρι.
Θεωρείτε ότι το ντόπινγκ αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την ελληνική κωπηλασία και τι μπορεί να γίνει;
Είναι γενικά μια μάστιγα για τον αθλητισμό. Δεν αφήνει τους αθλητές να απολαύσουν τις νίκες τους. Ακόμη και όταν είναι καθαροί, υπάρχει πάντα η υποψία από τους ανταγωνιστές, τους οπαδούς ή τον Τύπο γι 'αυτούς, εύχομαι να βρεθεί ένας τρόπος ώστε ο μηχανισμός για την καταπολέμηση του ντόπινγκ να είναι ένα βήμα μπροστά από το ντόπινγκ, αλλά αυτό δεν είναι δυνατόν ακόμη. Η εθνική ομάδα κωπηλασίας υποβάλλεται σε εξετάσεις περίπου τέσσερις φορές το χρόνο, τόσο από την εγχώρια (ΕΣΚΑΝ) όσο και από τη διεθνή αντί-ντόπινγκ αρχή (WADA) και είμαστε όλοι καθαροί.
Περιμένετε μεγαλύτερη υποστήριξη στην κωπηλασία από το κράτος;
Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημά μας. Βλέπετε, ο αθλητισμός μας είναι ερασιτεχνικός, χωρίς τα κέρδη και την προβολή που απολαμβάνουν τα άλλα αθλήματα. Είμαστε αυτοσυντηρούμενοι, καθώς ο χρόνος προπόνησής μας δεν μας επιτρέπει ακόμη και για οποιαδήποτε εργασία με μερική απασχόληση. Υπάρχουν νέοι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους ή άλλες επαγγελματικές φιλοδοξίες για να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους στην κωπηλασία. Το επαγγελματικό τους μέλλον είναι αβέβαιο, με την ανάκληση, από την κυβέρνηση, των προνομίων που είχαν παραχωρηθεί στους αθλητές που είχαν επιτυχίες. Τυχαίνει να είμαι ένας από τους λίγους τυχερούς που έχει οικονομική ανεξαρτησία. Ωστόσο, ακόμα μου οφείλονται χρήματα από την πολιτεία για τα μετάλλια που πήρα από το 2007.
Πόσες ώρες την ημέρα σας προπονήστε;
Περίπου οκτώ έως 10 ώρες κάθε μέρα.
Τι θα λέγατε ότι στερείστε περισσότερο λόγω της ημερήσιας προπόνησης σας; Τι είναι αυτό που σας λείπει πιο πολύ;
Η οικογένειά μου! Και εγώ πρόκειται να γίνω πατέρας τον επόμενο μήνα. Ο γιατρός λέει ότι θα γίνει όταν θα ξεκινά το παγκόσμιο πρωτάθλημα, στα τέλη Οκτωβρίου!
Η συνέντευξη αυτή εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην εβδομαδιαία εφημερίδα Athens Plus την Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου, 2010.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου