Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Τα 236 μετάλλια του Τζιάνι

By sportsfeed


Η ελληνική κωπηλατική ομοσπονδία είναι η πλέον επιτυχημένη ομοσπονδία στη χώρα μας, μετρώντας τα περισσότερα μετάλλια από κάθε άλλη τα τελευταία χρόνια, ανάμεσα στα οποία και τρία συναπτά Ολυμπιακά στις τρεις τελευταίες Ολυμπιακές διοργανώσεις. Πού οφείλεται όμως αυτή η αναγέννηση; Στον Ιταλό «γκουρού» της προπονητικής, Τζιάνι Ποστιλιόνε.

του Νίκου Κούδα

Ο γεννημένος στη Νάπολη 63χρονος τεχνικός διευθυντής υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την ΕΚΟΦΝΣ τον Ιανουάριο του 2005, λίγους μήνες μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, και από τότε έχει εξελιχθεί στον εμβληματικό καπετάνιο που, μαζί με τους στενούς συνεργάτες του (όπως τον βετεράνο Ολυμπιονίκη Βασίλη Πολύμερο στη φωτογραφία), πιλοτάρει μαεστρικά το καράβι της ελληνικής κωπηλασίας. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους καθώς από την ημέρα που ανέλαβε τα ηνία των Εθνικών μας ομάδων, αυτές έχουν κατακτήσει 27 μετάλλια (τα 20
χρυσά) σε οκτώ ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (2007-2014), επίδοση που καθιστά τη χώρα μας την απόλυτη κυρίαρχο της γηραιάς ηπείρου, ένα αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 (με τους Βασίλη Πολύμερο και Δημήτρη Μούγιο στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών), ένα χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 (με τις Αλεξάνδρα Τσιάβου και Χριστίνα Γιαζιτζίδου στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών), μία 4η θέση στους ίδιους Αγώνες (στην τετράκωπο άνευ πηδαλιούχου των ανδρών), καθώς και εκατοντάδες ακόμη μετάλλια σε ρεγκάτες παγκόσμιων, βαλκανικών, μεσογειακών και ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων και κυπέλλων, που φτάνουν το απίστευτο νούμερο των 236 στο σύνολο.

Δημιουργία ελληνικής σχολής
Βέβαια δεν είναι μόνο τα μετάλλια που κάνουν ξεχωριστή τη συνεισφορά του «κύριου Τζιάνι», όπως χαϊδευτικά τον αποκαλούν οι διεθνείς μας, στην ελληνική κωπηλασία και τον αθλητισμό γενικότερα. Αυτά είναι απλώς το εντυπωσιακό επιστέγασμα της σκληρής και ουσιαστικής δουλειάς που γίνεται όλο τον χρόνο στα κοινόβια και τις προπονήσεις της Εθνικής μας ομάδας. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι η χώρα μας δημιουργεί σταδιακά τη δική της σχολή στην κωπηλασία, όπως έχει κάνει στο παρελθόν με το μπάσκετ, παράγει διαρκώς σπουδαία νέα ταλέντα σε όλες τις ηλικίες και κατακτώντας διακρίσεις σε όλες τις ηλικιακές βαθμίδες, σταδιακά θεμελιώνεται στις συνειδήσεις όλου του κόσμου ως μία σταθερή δύναμη, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι
Η ελληνική… παλιγγενεσία ελέω Ποστιλιόνε δεν ήρθε φυσικά χωρίς και τη δική του, προσωπική επιβράβευση, καθώς μέσα στη χρυσή αυτή εννιαετία ο Ναπολιτάνος έχει αναδειχθεί δύο φορές κορυφαίος προπονητής στον κόσμο απο την διεθνή ομοσπονδία κωπηλασίας, το 2006 και το 2011 αντίστοιχα, καθώς και καλύτερος προπονητής στην Ελλάδα από τον ΠΣΑΤ το 2008. Επιπλέον, ο τεχνικός σύμβουλος της Εθνικής μας απολαμβάνει του απόλυτου σεβασμού των ομολόγων του από όλο τον κόσμο, αποτελώντας συχνά το επίκεντρο συζητήσεων για διάφορα τεχνικά θέματα στις διεθνείς διοργανώσεις όπου συμμετέχει η χώρα μας. Φαίνεται λοιπόν πως στην Ελλάδα ο Ιταλός βρήκε την προσωπική του, επαγγελματική Ιθάκη, ενώ η χώρα μας βρήκε στο πρόσωπό του τον πλέον ιδανικό τιμονιέρη.

Ποια είναι όμως η εξελικτική πορεία του αθλήματος από την ημέρα που ο Ποστιλιόνε ξεκίνησε το έργο του στην Ελλάδα;

Εποχή προ-Ποστιλιόνε (έως 2005)
Ολυμπιακά μετάλλια 1 χάλκινο (2004 – Βασίλης Πολύμερος και Νίκος Σκιαθίτης, διπλό σκιφ ελαφρών βαρών)
Παγκόσμια μετάλλια 5 (Άνδρες-γυναίκες 1 αργυρό-3 χάλκινα, έφηβοι-νέοι 1 χάλκινο)
Βαλκανικά μετάλλια 15 (1 χρυσό-8 αργυρά-6 χάλκινα)

Εποχή Ποστιλιόνε (2005-2014)
Ολυμπιακά μετάλλια 2 (1 αργυρό 2008 – Βασίλης Πολύμερος και Δημήτρης Μούγιος, διπλό σκιφ ελαφρών βαρών και 1 χάλκινο 2012 – Αλεξάνδρα Τσιάβου και Χριστίνα Γιαζιτζίδου, διπλό σκιφ ελαφρών βαρών)
Ολυμπιακά μετάλλια νεότητας 3 (2 αργυρά και 1 χάλκινο)
Ευρωπαϊκά μετάλλια 27 μετάλλια (Άνδρες-γυναίκες 20 χρυσά-6 αργυρά-1 χάλκινο)
Παγκόσμια μετάλλια 87 (Άνδρες-γυναίκες 19 χρυσά-15 αργυρά-15 χάλκινα, έφηβοι-νέοι 14 χρυσά-15 αργυρά-9 χάλκινα)
Μεσογειακά μετάλλια 12 (8 χρυσά-3 αργυρά-1 χάλκινο)
Βαλκανικά μετάλλια 105 (22 χρυσά-60 αργυρά-23 χάλκινα)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

στενός συνεργάτης του ο Ολυμπιονίκης Βασίλης Πολύμερος; Και αυτοί που κάνουν τη ''βρώμικη'' δουλειά τι είναι, απλοί υπάλληλοι; τόσο υπάλληλοι πια που δεν δικαιούνται ούτε μιας αναφοράς;