Σελίδες που ενδιαφέρουν

Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα στους Βρετανούς


To ταξίδι της για το Λονδίνο ξεκίνησε η Ολυμπιακή Φλόγα, μετά την Τελετή Παράδοσης στην βρετανική αντιπροσωπεία, που πραγματοποιήθηκε απόψε στο Παναθηναϊκό Στάδιο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια.

Την Φλόγα παρέλαβε η πριγκίπισσα Άννα της Αγγλίας από τα χέρια του Προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Σπύρου Καπράλου, με χιλιάδες Ελληνες και Ελληνίδες που πήγαν στο Καλλιμάρμαρο να αποχαιρετούν το σύμβολο του Ολυμπισμού, μετά και την ολοκλήρωση των οκτώ ημερών Λαμπαδηδρομίας στην χώρα μας.

Τελευταίοι λαμπαδηδρόμοι ήταν οι χρυσοί Ολυμπιονίκες Πύρρος Δήμας (άρση βαρών) και ο Κινέζος Λι Νινγκ (γυμναστική), οι οποίοι έφεραν μαζί την Φλόγα στο Παναθηναϊκό Στάδιο, σε μια συμβολική πράξη σύνδεσης των προηγούμενων Ολυμπιακών με τους Αγώνες του Λονδίνου.

Ο Πύρρος Δήμας και ο Λι Νινγκ είχαν παραλάβει το ιερό φως από τους προηγούμενους Λαμπαδηδρόμους, που ήταν κατά σειρά: η παγκόσμια πρωταθλήτρια κωπηλασίας, Αλεξάνδρα Τσιάβου, ο παγκόσμιος πρωταθλητής της ενόργανης γυμναστικής Βασίλης Τσολακίδης και η παγκόσμια πρωταθλήτρια της κωπηλασίας, Χριστίνα Γιατζιτζίδου. Η Φλόγα ξεκίνησε την πορεία της από την Ακρόπολη, όπου είχε διανυκτερεύσει το προηγούμενο βράδυ.

Την Τελετή Παράδοσης παρακολούθησαν η Υπουργός Πολιτισμού κα. Τατιάνα Καραπαναγιώτη, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού κ. Παναγιώτης Μπιτσαξής, το μέλος της ΔΟΕ κ. Λάμπης Νικολάου, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας κ. Ισίδωρος Κούβελος. Την αποστολή του Ηνωμένου Βασιλείου, εκτός από την πριγκίπισσα Αννα της Αγγλίας, αποτελούσαν μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «Λονδίνο 2012» Λόρδος Σεμπάστιαν Κόου, ο Υπουργός Αθλητισμού και Ολυμπιακών Αγώνων Χιου Ρόμπερτσον, ο Δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον και ο ποδοσφαιριστής Ντέϊβιντ Μπέκαμ.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Σπύρος Καπράλος, επισήμανε: Eπί οκτώ ημέρες, η Ολυμπιακή Φλόγα στη μοναδική πορεία της, συγκίνησε, ξεσήκωσε, ενέπνευσε και απέδειξε ότι παραμένει το μοναδικό διαχρονικά σύμβολο που προκαλεί στο πέρασμά του δέος, υπερηφάνεια, πίστη στα ιδανικά και τις αξίες του Ολυμπισμού.

Η Φλόγα, που άναψε στις 10 Μαΐου στην Αρχαία Ολυμπία, διήνυσε σχεδόν 3.000 χιλιόμετρα και πήγε από την δυτική Ελλάδα και την Ηγουμενίτσα, στο ανατολικότερο σημείο της χώρας, το ακριτικό Καστελόριζο. Και από τα νότια και την Κρήτη, ως τα βόρεια, την Δράμα, την Αλεξανδρούπολη και τους Κήπους του Έβρου.

Οι εικόνες ήταν μοναδικές και η εμπειρία δίχως προηγούμενο, όχι μόνο για όσους συμμετείχαν στην Λαμπαδηδρομία, αλλά και για αυτούς που σαν απλοί θεατές, παρακολούθησαν την πορεία της.Και σήμερα, έφτασε η μεγάλη στιγμή της παράδοσής της στους Βρετανούς φίλους μας!

Η Ελλάδα παραδίδει την Ολυμπιακή Φλόγα στο Ηνωμένο Βασίλειο με συναισθήματα ειλικρινούς εκτίμησης και αλληλεγγύης. Τις δύο χώρες, άλλωστε, συνδέει μια παραδοσιακή φιλία και το Ιερό Φως είναι μια ακόμη ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε τους δεσμούς που μας ενώνουν.Είμαι βέβαιος ότι θα υποδεχθείτε τη Φλόγα με την τιμή και τον σεβασμό που της αρμόζει, καθώς αποτελεί για μας, ένα κομμάτι της Ελλάδας μας.

Στην Τελετή Παράδοσης μίλησε και ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακοί Αγώνες «Λονδίνο 2012» Λόρδος Σεμπάστιαν Κόου. «Εκ μέρους του λαού του Ηνωμένου Βασιλείου, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στους Έλληνες, στον Σπύρο Καπράλο και στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Σας ευχαριστώ για τη θερμή φιλοξενία και υποδοχή που επιφυλάξατε σε εμάς και σε όλους όσους ασχολήθηκαν με την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «ΛΟΝΔΙΝΟ 2012» από την στιγμή που άναψε η φλόγα, μία βδομάδα πριν, στην Αρχαία Ολυμπία.

Τις τελευταίες 8 ημέρες οι δύο χώρες μας έχουν συνδεθεί με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο, μέσα στο πνεύμα της ειρήνης και της φιλίας που φέρει η Φλόγα και τις αξίες του σπουδαίου Ολυμπιακού Κινήματος. Η σημερινή τελετή παράδοσης είναι μία ευκαιρία διεθνούς σημασίας και σπουδαιότητας. Όπως οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες, η Φλόγα ανήκει στον κόσμο, και η άφιξη της Φλόγας στη χώρα που θα φιλοξενήσει τους Αγώνες αποτελεί κάλεσμα προς τους αθλητές και τους νέους σε περισσότερα από 200 έθνη που προετοιμάζονται να συγκεντρωθούν για τους Αγώνες του Λονδίνου το 2012. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζονται να κάνουν το καλύτερο που μπορούν για να σας καλωσορίσουν όλους.»

Πλέον η Ολυμπιακή Φλόγα θα μεταφερθεί την Παρασκευή στο Ηνωμένο Βασίλειο από πέντε νεαρά παιδιά και από τον ποδοσφαιριστή Ντέϊβιντ Μπέκαμ, με ειδική πτήση. Στην Τελετή Παράδοσης στο Παναθηναϊκό Στάδιο παρουσιάστηκε χορός ιερειών σε χορογραφία της Αρτέμιδας Ιγνατίου ενώ αμέσως μετά τη παράδοση του ιερού φωτός ακολούθησε μουσικό δρώμενο με τη συμμετοχή τυμπανιστών και παιδιών που ευχήθηκαν με ξεχωριστό τρόπο καλή επιτυχία στην ελληνική ομάδα που θα μετάσχει στους αγώνες του Λονδίνου, με κύριο σύνθημα «Ελλάδα μπορείς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα ανώνυμα σχόλια που θα θεωρηθούν υβριστικά και προσβλητικά θα διαγράφονται. Ας κρατήσουμε το επίπεδό μας στο ύψος του αθλήματος που αγαπάμε. Ευχαριστώ.